7 tips als je voor het eerst een huis koopt

Als je voor het eerst een huis koopt, komt er veel op je af. Hier vind je 7 tips als je hier nog geen ervaring mee hebt.

  1. Je hebt spaargeld nodig

Bij de aankoop van een huis maak je altijd extra kosten. Denk aan kosten voor de makelaar, notaris en het afsluiten van een hypotheek. Vanaf 2018 mag je nog maximaal 100% van de waarde van je huis lenen. Hierdoor heb je altijd wat spaargeld nodig om de extra kosten te betalen als je een huis koopt.

  1. Houd ook spaargeld achter de hand

Zorg dat je altijd een buffer hebt voor onverwachte uitgaven. Denk aan het vervangen van een wasmachine of onderhoud aan je huis.

  1. Kijk naar hoeveel je wilt besteden, niet hoeveel je kunt lenen

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen hangt af van je inkomen. Het is verleidelijk het maximale bedrag te lenen, maar je kunt beter kijken naar hoeveel je wilt uitgeven aan woonkosten.

  1. Verdiep je in de stappen van het aankoopproces

Een huis kopen is vaak een proces dat een paar maanden duurt. Tussen de bezichtiging en de overdracht zit een flink aantal stappen. Hierbij zijn veel verschillende partijen betrokken. Zet alle stappen op een rij en kijk wat je in elke fase moet doen.

  1. Denk ook na over de risico’s en de lange termijn

Bedenk of je de kosten ook nog kunt betalen als er iets verandert in je situatie. Denk aan werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding. Ook de komst van een kind kan gevolgen hebben voor je geldzaken.

  1. Ga naar een financieel adviseur

Een hypotheek regel je bijna altijd via een financieel adviseur. Deze kan voor een bank werken of onafhankelijk zijn. Een financieel adviseur brengt je hele financiële situatie in kaart en helpt je bij het vinden van een passende hypotheek.

  1. Bespreek het koopproces met iemand met ervaring

Dit kan bijvoorbeeld een familielid of vriend zijn. Neem het koopcontract samen door. Doe hetzelfde voor hypotheekoffertes en de stukken die je uiteindelijk bij de notaris tekent.

 

bron: www.wijzeringeldzaken.nl