Doe de check voor je naar een hypotheekadviseur gaat

Een hypotheek sluit je meestal via een hypotheekadviseur. De adviseur kan onafhankelijk zijn, of bij een bank werken. Hoe vind je een adviseur en waar moet je op letten als je in gesprek bent met je adviseur?

  1. Vergelijk adviseurs

Je betaalt voor hypotheekadvies, maar het eerste gesprek is altijd gratis. Vraag in dit gesprek hoeveel het advies gaat kosten. Vergelijk meerdere adviseurs. De Vereniging Eigen Huis heeft een checklist gemaakt die je hiervoor kunt gebruiken.

  1. Bereid je voor op adviesgesprekken

Een hypotheekaanvraag doe je op basis van je financiƫle situatie. Je inkomen is daarbij belangrijk, maar ook je verzekeringen en andere regelingen voor als er wat gebeurt. Denk dan aan het overlijden van jou of je partner. Vaak is er via je werkgever bij je pensioenuitvoerder iets geregeld voor je nabestaanden of bij arbeidsongeschiktheid. Neem daarom ook een pensioenoverzicht mee.

  1. Check of je adviseur doet wat hij moet doen

Je adviseur moet je hele financiƫle situatie in kaart brengen. Daarbij gaat het er ook om dat je de hypotheek nog steeds kunt betalen als er iets verandert in je leven. Stel vragen aan je adviseur om te checken of die goed heeft begrepen wat je wensen zijn.

  1. Kijk altijd zelf en vraag hulp

Kijk de offerte nog een keer helemaal door voordat je akkoord gaat. Begrijp je alle voorwaarden? Vraag een familielid of vriend met ervaring om met je mee te lezen.